miliunarquitectura
Carles Marcos, Dr. arquitecto

 


Casa IL 

Vivienda unifamiliar    |    Caldes de Montbui    |    2004-2008

 

Premios 4BAV. Proyecto Seleccionado 


 Una pequeña casa entre medianeras, de apenas 50m² por planta. 

Se buscan las visuales más largas posibles para que el espacio se perciba más grande de lo que es.


 


 

 








 







 


 















La casa es situa en una parcel.la entre mitgeres, de dimensions molt reduïdes, en el casc antic de Caldes de Montbui, en front d'un carrer de 3m d'amplada. A l’entorn la densitat de construccions és molt elevada, de manera que l’espai lliure és escàs, com també ho és l’assolellament directe.

S’inverteix l’ordre habitual de programa per aprofitar al màxim la il·luminació natural i l'assolellament als espais comuns de la casa; d’aquesta manera sala-menjador-cuina es situen en el segon nivell en un únic espai que ocupa tota la planta i emfatitza la màxima dimensió de l’espai interior. L’estudi, obert sobre la sala d'estar, ocupa la planta sotacoberta. En planta primera les habitacions, una cap a cada una de les façanes i en planta baixa el garatge.

A l’interior, la casa es volca sobre sí mateixa davant la impossibilitat de tenir vistes llunyanes i l’escala esdevé el protagonista de l’espai interior. Un pou de llum natural en el centre de la casa. Es pensa com un element desmaterialitzat i sense límits definits, que relaciona visualment els diferents nivells entre si. Un recorregut discontinu i canviant a través de les diferents plantes.

Tot plegat amb la única intenció de transformar aquest habitatge de superfície reduïda en un espai de gran volum interior a través de subratllar els recorreguts visuals més amplis possible. 


Arquitecte tècnic: Jordi Llobet

Estructura: David Codinach

Fotografia: Ignasi López